Талібам у Москві пообіцяли гуманітарну допомогу. Це їхній перший візит до Росії після захоплення влади в Афганістані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія в рамках «Московського формату» прийняла в своїй столиці делегацію руху «Талібан», який захопив владу в Афганістані. Це перший візит талібів у статусі представників влади.

Як повідомляє РБК, в переговорах щодо Афганістану брали участь таліби на чолі з другим віцепремʼєром «Ісламського Емірату Афганістан» Абдулою Саламом Ханафі, російські дипломати, включаючи голову МЗС Сергія Лаврова, а також представники Індії, Ірану, Казахстану, Киргизії, Китаю, Пакистану, Таджикистану, Туркменії і Узбекистану.

Делегація США через логістичні труднощі в Москву не приїхала. Лавров заявив, що Москва жалкує про відсутність офіційних осіб США. Раніше Штати заявили, що сподіваються брати участь у майбутньому раунді переговорів.

Під час зустрічі сторони обговорювали безпеку в регіоні, гуманітарну кризу, формування уряду в Афганістані і перспективи розвитку військово-політичної ситуації. Питання щодо прав людини в порядку денному не було.

Представник талібів закликав учасників переговорів надати підтримку в економічній та дипломатичній сферах.

Лавров запевнив талібів, що Афганістан отримає гуманітарну допомогу від РФ. Про це раніше говорив посол Росії в Афганістані Дмитро Жирнов, зазначаючи, що відправка вантажу не залежить від результатів сьогоднішньої зустрічі.

  • Офіційна Москва визнає «Талібан» терористичною організацією, але при цьому веде з нею переговори. У Кремлі кажуть, що це «вимушений крок» в умовах кризи і гуманітарної катастрофи в Афганістані.
  • У липні в Москві вже проходила зустріч із талібами. Тоді Китай і Росія заявили про готовність співпрацювати з талібами, що дозволить їм розширити вплив у регіоні.