Ведуча «Суспільного» звинуватила Офіс президента у шантажі. ОП відкинув звинувачення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Ведуча ток-шоу «Зворотний відлік» на телеканалі «Суспільне» Мирослава Барчук заявила, що Офіс президента висуває умови щодо присутності в етері депутатів від «Слуги народу». Однак в ОП відкинули ці звинувачення і заявили, що для влади «принципово», щоб позицію держави представляли в ефірах.

Позицію Офісу президента озвучив «Бабелю» радник голови ОП Михайло Подоляк.

«Спеціально перевірив, як були представлені депутати партії «Слуга народу» в програмах Мирослави Барчук на «Суспільному». Зʼясувалося, що тільки в цьому політичному сезоні у восьми програмах були присутні щонайменше шість спікерів від партії, включно з головою партії та заступником глави фракції. Тобто говорити про будь-яке упереджене ставлення з боку влади точно некоректно. І, до речі, для програми в понеділок [18 жовтня] теж пропонувалися як гості голова партії й заступник голови фракції. Наскільки кожен може побачити, в цьому конкретному ефірі не було і представників ще двох фракцій і однієї парламентської групи», — заявив Подоляк.

Зазначимо, що журналістка та телеведуча Мирослава Барчук звинувачувала Офіс президента у шантажі: ОП начебто висував умови, за яких депутати від «Слуги народу» будуть приходити на її програму «Зворотний відлік».

«Наприклад, минулого понеділка [11 жовтня] був ультиматум № 1: на тему енергетичної безпеки в ефірі «Зворотного відліку» будуть присутні або двоє «слуг» (обидвоє не експертні) або жодного. Ми вирішили ультиматумів не приймати і запросили Людмилу Буймістер, яка вже не підкорялася вказівкам ОП», — писала Мирослава Барчук.

Як другий приклад шантажу вона навела наступну ситуацію: «Двоє «слуг» прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу».

Барчук також заявила, що Офіс президента «давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції «Слуга народу». За її словами, кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою Подоляка в ОП — Реною Назаровою.

У відповідь Подоляк зазначив, що депутати СН бувають на етерах «Суспільного» у більшості випадків, коли отримують запрошення. Що стосується підготовки спікерів до ефірів і координації їх присутності, то Подоляк зазначив, що цим займаються співробітники пресслужби партії, консультанти і помічники депутатів.

«Рена Назарова якраз і консультує депутатів з точки зору підготовленості до ефіру, координації між ефірами і підтримки необхідними контактами для отримання довідкових матеріалів», — зазначив радник голови ОП. За даними «Бабеля», Назарову розглядали як одного з кандидатів на посаду прессекретаря Зеленського, щоправда, сам Подоляк це спростовував.

Пізніше власне мовник «Суспільне» виступив із заявою. Телеканал наголосив, що відсутність в ефірі представників партії «Слуга народу» у програмі від 18 жовтня — це не рішення редакції ток-шоу «Зворотний відлік», а рішення представників парламентської фракції. «Суспільне» зазначило, що вважає «неприпустимим», коли політики намагаються впливати на формування складу учасників ток-шоу.

  • У червні 2021 року журналісти програми «Схеми» повідомляли, що працівники Управління державної охорони систематично фіксують на фото знімальну групу програми. Представники влади заявляли, що така зйомка є законною.