Конфлікт Польщі з ЄС: премʼєр Моравецький звинуватив Брюссель у шантажі, Єврокомісія назвала можливе покарання

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звинуватив Європейський Союз в шантажі через останні рішення Конституційного суду країни, які поставили національне законодавство вище від європейського. На думку багатьох, ці рішення загрожують членству Польщі в ЄС.

Про це пише BBC.

Під час дебатів в Європейському парламенті глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що діятиме жорстко, щоб запобігти підриву Польщею цінностей ЄС. У відповідь Моравецький звинуватив ЄС у шантажі й перевищенні своїх повноважень.

У своєму виступі Ляєн виклала три способи, якими Єврокомісія могла б відреагувати на рішення польського суду. Ці варіанти полягають у юридичному оскарженні рішень, затримку фінансування з боку ЄС й призупиненні деяких прав Польщі як держави-члена Євросоюзу.

У відповідному виступі Моравецький сказав, що Польща «зазнає нападу» з боку лідерів ЄС. Польський премʼєр також заявив, що в ЄС неправильно витлумачили рішення Конституційного суду Польщі, додавши при цьому, що договори ЄС не повинні загрожувати Конституції держави-члена блоку.

  • 7 жовтня Конституційний суд Польщі визнав неконституційними деякі пункти договорів ЄС. Найголовніший з них — це принцип верховенства права ЄС над польськими законами.
  • Польща вже тривалий час перебуває у конфлікті з ЄС стосовно низки скандальних законів, які обмежують незалежність судової системи, свободу ЗМІ й права ЛГБТ.