Рада розблокувала підписання закону про олігархів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна Рада провалила голосування за 12 проєктів постанов, які блокували підписання законопроєкту про олігархів. Тепер його передадуть на підпис главі парламенту Руслану Стефанчуку, а потім — президенту Володимиру Зеленському.

Постанови відхилили на засіданні Ради у вівторок, 19 жовтня.

11 проєктів постанов зареєстрували народні депутати партії «Європейська солідарність», ще одну — два депутати від «Опозиційна платформа — За життя». В них були претензії до процедури, за якою ухвалювали закон, та вимоги скасувати результати голосування. Нагадаємо, що воно відбувалося за скороченою процедурою. Через це Рада розглянула лише 13 підтриманих комітетом правок замість понад 1 200. Опозиційні фракції заявляли, що таким чином у країні встановлюється диктатура.

Окрім цього, автори правок від ОПзЖ заявили, що були порушені права народного депутата на обговорення поправок і пропозицій, а також на завчасне надання матеріалів до дня розгляду.

Попередній глава парламенту, а зараз позафракційний народний депутат Дмитро Разумков у коментарі «Цензор.Нет» заявив, що в разі якщо Стефанчук підпише закон, це стане підставою для оскарження в Конституційному суді. Разумков вважає, що підписувати повинен він, адже очолював Раду в день ухвалення закону. Однак Стефанчук із цим не погоджується і заявляє, що ні Конституція, ні закони України таких обмежень не передбачають.

  • 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про деолігархізацію. Документ встановлює низку правил для тих, хто потрапить у реєстр олігархів: вони не зможуть фінансувати партії, брати участь у приватизації та будуть зобов’язані подавати електронну декларацію. Усі чиновники повинні будуть обов’язково подавати декларацію про контакти, якщо вони матимуть спілкування з олігархом. У разі неподання такої декларації їм загрожує звільнення.