РНБО розбирається з помилками у списку санкцій «злодіїв у законі». У Авакова відповіли на звинувачення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В апараті Ради національної безпеки і оборони зʼясовують причини внесення до списку санкцій кримінальних авторитетів і «злодіїв в законі» 108 невинних осіб. Зокрема, перевіряють, чи могло це статися навмисно.

Про це DW розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

«Наразі в повному обсязі встановлюються конкретні обставини того, як допускалися порушення і чи були вони умисними. Ця перевірка ще не завершилася», — сказав Подоляк.

За його словами, помилкове внесення 108 людей у список сталося з вини працівників Міністерства внутрішніх справ, коли його очолював Арсен Аваков.

Раніше, 15 жовтня, секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що помилкове внесення 108 людей виправили. Відповідальні з МВС понесли покарання — вісьмох звільнили, а двох понизили на посадах.

Як повідомляє «Українська правда», представник МВС часів Авакова Ярослав Тракало заявив, що помилки стосуються транслітерації прізвищ та імен латинськими буквами. За його словами, на засіданні 15 жовтня РНБО уточнила правильність транслітерації та дат народження осіб зі списку санкцій.

На прикладі він пояснив, що «злодії у законі» часто мають по кілька паспортів та імена в них можуть відрізнятися однією буквою. Так, Єсін Єгор (за списком Yesin Yegor) виправлений на Esin Egor, Лисенко Сергій з Lysenko Serhi виправлений на Lysenko Serhii.

Також Тракало заявив, що всі проєкти рішень на засідання РНБО готує його апарат, після цього матеріали затверджують секретар РНБО і президент.