Родина колишнього міністра Злочевського відмовилася від двох ліцензій на видобуток надр

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Родина колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Миколи Злочевського відмовилась від двох ліцензій на видобуток вуглеводнів (нафта, газ, вугілля).

Про це на брифінгу після засідання Ради національної безпеки та оборони в пʼятницю, 15 жовтня, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

У 2018 році «Економічна правда» писала, що Злочевський володіє 38 з 204 дозволів на користування надрами, які перебувають у власності приватних компаній. Це найбільша кількість дозволів, виданих у приватні руки (їх отримали 14 компаній Злочевського).

Також Данілов сказав, що за окремими 23 компаніям СБУ розбирається, як саме вони отримали ліцензію на видобуток вуглеводнів, і вже відкрили відповідні кримінальні провадження.

Крім цього, з 1 листопада запрацює портал на базі РНБО, і там покажуть всі 3 044 компанії, які отримали ліцензії на корисні копалини в Україні.

  • З червня 2010 року Микола Злочевський був міністром охорони навколишнього природного середовища. У грудні того ж року очолив реорганізоване Міністерство екології та природних ресурсів. На посаді перебував до квітня 2012 року. Потім, до 26 лютого 2014 року він був заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Клюєва.
  • У кінці 2014 року Злочевський виїхав з України, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Восени 2016 року його зняли з розшуку.
  • 13 червня 2020 року директор НАБУ Артем Ситник і вже колишній голова САП Назар Холодницький заявили, що їм пропонували хабар у $6 мільйонів за закриття справи проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Компанія Burisma, президентом якої є Злочевський, заперечувала його причетність.