СБУ: Бойовики «Л/ДНР» використали російські безпілотники «Гарант-1» для обстрілів українських військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки встановила, що бойовики «ЛНР» і «ДНР» за допомогою російських безпілотників «Гранат-1» коректують обстріли позицій українських військових і проводять розвідку місцевості.

Як повідомляє пресслужба СБУ, експертиза підтвердила наявність у бойовиків «Гранату-1». Один з них був збитий над лінією розмежування і переданий СБУ.

СБУ розпочала два кримінальні провадження за статтями про терористичний акт (ст. 258 КК) і порушення звичаїв війни (ст. 438 КК). Також спецслужба чекає на результати експертизи щодо ще двох збитих безпілотників.

  • «Гранат-1» — це російський розвідувальний БПЛА, який виробляють на заводі «Іжевські безпілотні системи». Він здатний вести фото-і відеозйомку з використанням тепловізора. Працює «Гранат-1» у межах від 10 до 15 кілометрів.
  • Бойовики на Донбасі проти ЗСУ використовують не тільки «Гранат-1», але й багатофункціональні безпілотники «Орлан-10» і «Оріон». Іноді російська армія запускає їх з території РФ. З початку війни українські військові збили понад 150 російських безпілотників.