В Україні 10 жовтня зафіксували рекордну кількість викликів швидкої

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Україні за неділю, 10 жовтня, зафіксували рекордну кількість звернень за номером 103 — понад 44 тисячі викликів за добу. Це найбільша за всю історію кількість виїздів бригад і, відповідно, госпіталізацій пацієнтів.

Про це Міністерство охорони здоровʼя повідомило в понеділок, 11 жовтня.

Глава МОЗ Віктор Ляшко пояснив, що насамперед це пов’язано із новою хвилею коронавірусу, однак звертатись у швидку треба при наявності конкретних симптомів: якщо відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які інші проблеми із диханням. Також підставами для виклику швидкої є сатурація (рівень кисню у крові) менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан.

У МОЗ наголосили, що висока температура тіла (понад 38 градусів) не є сама по собі підставою для виїзду швидкої, але якщо є вищесказані симптоми, то треба викликати медиків.

Раніше Ляшко заявляв, що серед лідерів за розповсюдженням вірусу в Україні великі міста — Харків, Запоріжжя, Дніпро та Одеса. Крім цього, за статистикою МОЗ, у перерахунку на 100 тисяч населення високі показники заражень у Сумській, Житомирській та Донецькій областях.

  • 6 жовтня премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що найближчими днями декілька областей України можуть потрапити до «червоної» зони карантину.