Справа «Межигірʼя»: ВАКС заочно арештував Януковича

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував позбавленого звання президента України Віктора Януковича у справі про резиденцію «Межигір’я».

Відповідне рішення суд ухвалив 7 жовтня.

«Обрати Януковичу Віктору Федоровичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання і не пізніше як через 48 годин із часу доставки Януковича В. Ф. до місця кримінального провадження розглянути за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу», — оголосила суддя Катерина Широка.

Справа «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. За версією Генпрокуратури, у липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду начебто передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалася Міністерству екології.

Невдовзі «Надра України», ймовірно, уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на дві будівлі на Парковій алеї в Києві. Генпрокуратура заявляє, що після цього «Медінвесттрейд» продала придбану резиденцію компанії «Танталіт».

  • 11 серпня 2019 року Генеральна прокуратура України повідомила про підозру восьми особам у справі про виведення з державної власності резиденції «Межигірʼя» на користь президента-втікача Віктора Януковича. Серед них — два президенти, прем’єр і нотаріуси.
  • Наприкінці жовтня 2020 року ВАКС відмовив САП у заочному арешті Януковича у справі про заволодіння «Межигірʼям» через помилки під час досудового розслідування, а вже у липні 2021 року НАБУ і САП просили Вищий антикорупційний суд взяти під варту Януковича і його сина.
  • 25 серпня ВАКС дозволив НАБУ проводити заочне розслідування привласнення «Межигірʼя» Януковичем і його сином. НАБУ розслідувало справу з грудня 2019 року, матеріали кримінального провадження налічують понад півтори тисячі томів.