У Білорусі затримали майже 140 людей за коментарі у соцмережах про вбивство співробітника КДБ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Слідчому комітеті Білорусі повідомили, що затримали 136 людей за негативні коментарі у соцмережах щодо вбивств співробітника КДБ та програміста Андрія Зельцера.

Про це пише Zerkalo.io.

Кримінальну справу проти них завели за двома статтями КК Білорусі — умисні дії, спрямовані на розпалювання іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі за ознакою іншої соціальної приналежності та образа представника влади і його близьких у звʼязку з виконанням ним службових обовʼязків.

У відомстві заявили, що знайшлись в Білорусі люди, для яких «біда стала приводом для хайпу», а самі вони публікували цинічні коментарі.

«Незважаючи на неодноразові попередження представників правоохоронних органів про надання жорсткої і принципової правової оцінки щодо кожного такого факту, деяких «коментаторів» це не зупинило, і вони, покладаючись на анонімність і уявну безкарність, продовжили своє цькування, образи і приниження в мережі Інтернет», — повідомили в СК Білорусі.

  • 28 вересня в Мінську працівники КДБ провели невдалий рейд по квартирах громадян. Вони вибили двері в квартиру IT-менеджера з EPAM Андрія Зельцера, але той відкрив вогонь з рушниці. У результаті смертельне поранення отримав працівник КДБ з позивним «Нірвана», а Зельцер був застрелений вогнем у відповідь.
  • Олександр Лукашенко пообіцяв покарати всіх причетних до смерті працівника КДБ.
  • 29 вересня Слідчий комітет Білорусі порушив проти опозиціонера Валерія Цепкала ще одну кримінальну справу — той нібито схвалював смерть силовика у соцмережах.