На Полтавщині археологи знайшли унікальні скляні підвіски IV століття до нашої ери

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Полтавській області біля селища Котельва під час розкопок знайшли унікальні скляні підвіски скіфської доби.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Історико-культурний заповідник «Більськ».

«Унікальні амфороподібні скляні підвіски були виявлені цьогоріч під час археологічних досліджень ґрунтового могильника на Барвінковій горі», — йдеться у підписі до фото.

За даними працівників заповідника, такі прикраси тут зустріли вперше.

Як розповів керівник експедиції, старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ Денис Гречко в коментарі Укрінформу, підвіски були виготовлені приблизно в IV столітті до нашої ери.

Наразі інша інформація про знахідку відсутня, після детального вивчення фахівцями ці артефакти з’являться в експозиції Музею Більського городища.

  • Більське городище VІІІ—ІІІ ст. до н. е. є унікальним археологічним об’єктом культурної спадщини України. Воно розташоване на височині в межиріччі річки Ворскли та правої притоки Псла річки Суха Грунь на межі Полтавської та Сумської областей. Пам’ятка вважається найбільшим укріпленим поселенням у Європі доби раннього залізного віку.
  • Раніше на Миколаївщині під час розкопок знайшли підземний склеп І століття. Біля похилого входу знайшли половину червонолакової чашечки, за якою і встановили час поховання.