Українська розвідка: Бойовики готуються до активізації обстрілів на Донбасі та стягують війська і зброю на передову

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Бойовики на Донбасі посилюють готовність своїх підрозділів на тимчасово окупованих територіях і стягують війська та зброю на передову.

Про це повідомляє Головне управління розвідки України.

«Під виглядом перевезення майна автомобільним транспортом для підготовки до зимового періоду до передових підрозділів приховано завозиться додаткове озброєння і боєприпаси, прибувають диверсійно-розвідувальні підрозділи», — розповіли військові.

За даними розвідників, також бойовики стали частіше проводити тренування з бойової підготовки, зокрема в артилерійських і мінометних підрозділах.

В управлінні вважають, що в такий спосіб окупанти приховано готують активізацію обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил ЗСУ. Їхня мета — завдати збитків, спровокувати вогонь у відповідь і знищити елементи системи спостереження.

  • Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року — після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».
  • Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набула чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню». Вона й досі формально чинна, попри численні порушення її російськими гібридними силами.
  • 10 вересня командувач Обʼєднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв повідомив, що тактична обстановка на Донбасі погіршилася.
  • Наприкінці вересня ОБСЄ визнала ситуацію на Донбасі в царині безпеки нестабільною, зокрема кількість порушень «режиму тиші» і число жертв серед мирних мешканців у вересні 2021 року вперше сягнули рівня, який фіксували до липня 2020 року.