Світові авіакомпанії зобовʼязалися скоротити викиди вуглецю до нуля до 2050 року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Світові авіакомпанії зобовʼязалися скоротити викиди діоксиду вуглецю (CO2) до нульового рівня до 2050 року.

Про це повідомляє Міжнародна асоціація повітряного транспорту (ІАТА), в яку входять 290 компаній, що забезпечують 82% світових авіаперевезень.

Члени IATA схвалили резолюцію про колективні зусилля компаній щодо зниження викидів. В IATA зазначають, що перед авіакомпаніями постане серйозний виклик, оскільки на частку авіаційної галузі припадає 2% глобальних викидів. Виконання завдання буде ускладнене і щойно розпочатим відновленням сектора після COVID-кризи.

Резолюція передбачає активний перехід компаній на екологічно чисте авіаційне паливо, яке зараз виготовляється в недостатніх обсягах, розвиток інфраструктури, впровадження нових технологій, а також використання галуззю електричних і водневих двигунів.

Поки два найбільші світові виробники літаків — Boeing Co. і Airbus SE — роблять недостатньо для розробки нових технологій з метою зниження викидів, заявляють в IATA. Тому план скорочення викидів складається з шести етапів щодо збільшення виробництва чистого авіаційного палива (SAF) і модернізації авіаційної системи.