У Японії обрали нового премʼєр-міністра

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У понеділок, 4 жовтня, парламент Японії обрав премʼєр-міністром Фуміо Кішіду, колишнього міністра закордонних справ — він став сотим главою уряду.

Про це повідомляє Associated Press.

Присягу новий премʼєр та його кабінет складуть цього ж дня на церемонії. Очікується, що він звільнить 18 з 20 міністрів уряду. Також у кабміні будуть три жінки — при попередньому премʼєрі їх було двоє.

Кішіда на цій посаді замінить Йосіхіде Сугу, який пішов у відставку після одного року перебування на посаді — країна була невдоволена тим, як він впорався із пандемією.

Очікується, що Кішіда виступить з програмною промовою в парламенті в пʼятницю, 8 жовтня. Одним з перших його розпоряджень на посаді глави уряду буде розпуск нижньої палати парламенту та призначення виборів на 31 жовтня.

Минулого тижня Кішіда заявив, що його головним пріоритетом буде економіка: він прагне підняти дохід більшого числа людей і створити цикл зростання і розподілу.

64-річний Кішіда походить із родини політиків та відомий як поміркований ліберал. Він критично ставився до економічної політики колишнього премʼєр-міністра Сіндзо Абе, стверджуючи, що від неї багатіють тільки багаті. Кішіда пообіцяв витратити мільярди доларів, щоб допомогти економіці Японії оговтатися від наслідків пандемії, а також запропонував створити «агентство з управління кризовими ситуаціями в галузі охорони здоровʼя» для боротьби з коронавірусом. Критики описують його як «ввічливу та нудну людину».

  • 29 вересня 2021 року Кішіду обрали главою провладної Ліберально-демократичної партії. Згідно з японською політичною традицією, лідер провладної партії стає премʼєр-міністром країни.