Президент підписав закон про реформу «Укроборонпрому»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон про реформу державного концерну «Укроборонпром».

Про це повідомив генеральний директор концерну Юрій Гусєв.

За його словами, реформа посилить обороноздатність України та структурно перезавантажить 118 розрізнених підприємств «Укроборонпрому», 21 з яких — на тимчасово окупованих територіях.

«Державні та казенні підприємства-учасники концерну будуть перетворені на господарські товариства, обʼєднані за галузевою ознакою: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт і спецекспортери. При цьому єдиним власником (акціонером) таких галузевих науково-виробничих обʼєднань буде держава в особі Кабінету міністрів України», — повідомляється на сайті держконцерну.

Гусєв зазначив, що реформа дозволить ввести сучасні підходи корпоративного управління з мінімальними корупційними ризиками і політичним впливом. Загалом закон дозволить створювати спільні підприємства з вітчизняними та іноземними партнерами, проводити трансфер технологій та залучати прямі інвестиції.

  • З «Укроборонпрому» створять холдинг «Оборонні системи України». Процес його створення і нових бізнес-одиниць має бути завершений у 2021 році. Після цього новий холдинг отримає можливість самостійно залучати інвестиції та кредити на розробку сучасних видів озброєння.
  • На базі «Укроборонпрому» створять щонайменше шість галузевих корпорацій, довкола яких будуть зібрані підприємства ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарних і морських систем. Також ліквідують або перетворять підприємства, які випускають оборонну продукцію, що не перебуває на озброєнні української армії.