НБУ виписав перший штраф колекторській компанії за неетичну поведінку з боржниками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний банк України вперше оштрафував за новим законом колекторську компанію, яка порушувала етичну поведінку при врегулюванні простроченої заборгованості. На 102 тисячі гривень оштрафували «Кредитпромінвест».

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Якщо на цю компанію продовжать надходити скарги, її позбавлять ліцензії.

Як пише в своєму Facebook нардеп Ольга Василевська-Смаглюк, яка була одним з ініціаторів закону про регулювання роботи колекторів, «Кредитпромінвест» займалася тероризуванням людей.

«10 вересня мені жалілася на цю компанію жінка, близьку людину якої працівники цієї компанії, намагаючись змусити сплатити борг, тероризували, розсилаючи її колегам аморальний наклеп про те, що ця людина нібито вимагає від студентів надавати їй послуги сексуального характеру, телефонували її сусідам, вимагаючи допомогти примусити її погасити заборгованість, погрожували їй самій. Сьогодні вони за це поплатилися», — написала вона.

Вона заявила, що особисто буде стежити за кожним випадком спроб колекторів «перетворити життя людини на пекло», щоб виводити такі компанії з ринку.

  • 12 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон № 1349-ІХ про захист споживачів від колекторів при врегулюванні простроченої заборгованості, за який парламент проголосував 19 березня. Закон вводить чіткі правила поведінки як для кредиторів, так і для колекторів, а також встановлює вимоги до кредитодавця і колекторських компаній.
  • 7 квітня Зеленський підписав закон про посилення відповідальності для колекторів і заборону їм спілкуватися з боржниками частіше, ніж двічі на добу.