У Гібралтарі знайшли печерну камеру, яка була закритою 40 тисяч років. У ній жили неандертальці

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Гібралтарі у печері науковці виявили кімнату, якій не менше 40 тисяч років, там раніше жили неандертальці. Ця знахідка може привести до революційних відкриттів про їхній спосіб життя. Про це повідомляє CNN.

Археологи з Національного музею Гібралтару з 2012 року працюють над пошуком потенційних заблокованих кімнат і проходів у печері Авангард — частині печерного комплексу Горам, який внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Науковці виявили кімнату глибиною 13 метрів в задній частині печери, а також низку інших відкриттів: останки рисі, гієни і грифона, а також подряпини на стінах, які залишила невідома мʼясоїдна тварина.

Клайв Фінлейсон, директор і головний науковий співробітник Гібралтарського національного музею, розповів CNN, що у камері були виявлені свідчення життєдіяльності неандертальців. Археологи сподіваються, що подальші розкопки печери можуть привести до бічних камер і місця поховання.

Команда кілька років тому знайшла молочний зуб неандертальця віком близько 4 років, а зараз (після цього відкриття) висунула гіпотезу, що гієна могла вкрасти дитину з цієї самої кімнати і зʼїсти її, однак залишається відкритим питання: а де інші рештки дитини, адже їх ще не знаходили.

Вхід до печери викликав у Фінлейсона «мурашки по шкірі», він сказав, що це було одне з найбільш захоплюючих відкриттів в його карʼєрі — унікальне за якістю збереження. Знахідка — тільки перша стадія тривалих розкопок, залишилося ще багато роботи, щоб розкрити іншу частину. Фінлейсон сказав, що наступна робота займе десятиліття, якщо не більше, і він сподівається використовувати технології для вивчення ДНК, аби розкрити більше ключів до способу життя неандертальців (вони зникли близько 40 тисяч років тому, жили в Європі задовго до появи Homo sapiens).

  • Археологи зʼясували, що лінії у печері в Іспанії залишили неандертальці понад 60 тисяч років тому. Дослідження також показало, що пігмент застосовувався у різний час, іноді з інтервалом понад 10 тисяч років. Тобто покоління неандертальців з часом повернулися на це місце, щоб зробити символічні написи.
  • Пошкодження на кістках наших далеких родичів — неандертальців, знайдених у Іспанії, свідчать про те, що ці давні люди переживали люті морози, впадаючи в сплячку, як це роблять ведмеді, кажани чи їжаки.
  • Вивчення анатомії кисті та пальців неандертальців показало, що вони дуже вміло поводилися зі списами, молотками та іншими знаряддями праці з довгими ручками. Зʼясувалося, що великий палець неандертальців міг сильніше витягуватися і вигинатися назовні, але значно гірше згинався всередину і рухався вбік.