Дослідження: Неандертальцям було складніше користуватися дрібними предметами, ніж сучасним людям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Неандертальцям було складніше користуватися дрібними предметами, ніж сучасним людям

Paul Hudson / Flickr

Вивчення анатомії кисті та пальців неандертальців показало, що вони дуже вміло поводилися зі списами, молотками та іншими знаряддями праці з довгими ручками.

Про це пише CNN.

Учені під керівництвом Амеліни Бардо, антрополога з Кентського університету (Велика Британія), виявили серйозні розбіжності в формі та структурі великих пальців і кистей неандертальців і сучасних людей.

Учені перевірили висновки німецьких антропологів, які відновили структуру мʼязів і сухожиль неандертальців, оцінивши рухливість великих пальців неандертальців. Для цього вони зібрали кістки рук, що належали пʼяти різним неандертальцям і порівняли їх з тим, як були влаштовані аналогічні елементи анатомії у пʼяти стародавніх Homo sapiens, а також у пʼяти сучасних людей.

Зʼясувалося, що великий палець неандертальців міг сильніше витягуватися і вигинатися в сторону, але значно гірше згинався всередину і рухався в сторони. З одного боку, це дозволяло їм міцно тримати в руках списи, молотки та інші знаряддя праці з довгими ручками. З іншого ж це заважало маніпулювати дрібними предметами, затискаючи їх між пальцями.

Сучасні люди в цьому відношенні відрізнялися від неандертальців значно більше, ніж найдавніші представники Homo Sapiens. Учені припускають, що це показує хід еволюції в останні сто тисяч років, який зумовив пристосування до роботи з голками, скребками без ручок та іншими дрібними предметами.