У Німеччині 96-річна екссекретарка концтабору втекла напередодні суду, однак її арештувала поліція

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Німецький суд постановив арештувати колишню секретарку концтабору 96-річну Ірмгард Фурхнер, яка напередодні запланованих слухань у справі зникла в невідомому напрямку. За декілька годин її спіймала поліція.

Про це повідомляє Bild.

Видання зазначає, що Фухнер проживає у будинку для літніх людей неподалік Гамбурга. Вона мала з’явитися в суді, однак вранці 30 вересня доїхала на таксі до станції метро «Нордерштедт», після чого зникла.

Суддя Домінік Гросс сказав, що з огляду на втечу суд видав ордер на арешт жінки. Їй інкримінують посібництво та підбурювання до вбивства під час Другої світової війни. За кілька годин поліції вдалося знайти та заарештувати підозрювану.

Основне слухання у справі зможе розпочатися лише після видачі ордеру та перевірки здатності Фурхнер постати перед судом.

8 вересня Фухнер написала листа, у якому сказала, що хоче утриматися від судового розгляду. «Через мій вік і фізичні хвороби я не буду відвідувати судові засідання та просити захисника представляти мене, — написала вона. — Я хотіла б позбавити себе цих переживань». Bild пише, що ніхто й не підозрював, що жінка втече.

Із червня 1943 року до квітня 1945-го Фрухнер працювала друкаркою та секретаркою у штаб-квартирі колишнього концентраційного табору Штуттгоф неподалік Гданська. Німецька прокуратура вважає, що на цій посаді вона сприяла систематичним убивствам увʼязнених у таборі.

Міжнародний комітет Освенцима висловив обурення через втечу підозрюваної. «Це свідчить про неймовірне презирство до верховенства закону, а також до тих, хто вижив», — заявив 30 вересня віцепрезидент комітету Крістоф Хойбнер.

  • Суд Гамбурга засудив до двох років умовного терміну колишнього охоронця концентраційного табору Штуттгоф. 93-річного Бруно Дея судили в суді для неповнолітніх, оскільки він служив у таборі у віці 17 років.