У Німеччині судили колишнього охоронця концтабору Штуттгоф. За причетність до вбивств понад 5 тисяч людей він отримав 2 роки умовно

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд Гамбурга (Німеччина) засудив до двох років умовного терміну колишнього охоронця концентраційного табору Штуттгоф, який функціонував поблизу Гданська (Польща). 93-річного Бруно Дея судили в суді для неповнолітніх, оскільки він служив у таборі у віці 17 років.

Про це пише Deutsche Welle.

Суд над Деем тривав 9 місяців. Його визнали винним у причетності до вбивства 5 232 осіб (загинули у Штуттгофі з 1944 до 1945 року). Стільки ж пунктів звинувачення Дею і висунули.

Бруно Дей

picture alliance / Contributor / Getty Images

На суді Дей розповідав, що служив на охоронній вишці не з власної волі — він нібито насильно був призваний на службу. Він також вибачився перед потерпілими на суді. «Я хотів би попросити вибачення у тих, хто пройшов через пекло цього безумства, а також у їхніх родичів. Таке ніколи не повинно повторитися», — говорив Дей.

Обвинувачення при цьому наполягало, що Дей міг перевестися до Вермахту і брати участь в боях замість служби в таборі.

Умовний термін колишній охоронець отримав у звʼязку з похилим віком та інвалідністю — він пересувається на візку.

Концтабір Штуттгоф

Перший нацистський концентраційний табір за межами Німеччини. Створений у 1939 році на території окупованої Третім рейхом Польщі поблизу села Штуттгоф, на схід від Гданська. За роки війни в цей табір потрапили близько 110 тисяч вʼязнів, з яких близько 65 тисяч загинули. Крім медичних експериментів, відомий виробництвом мила з людських тіл. Штуттгоф звільнили останнім з усіх концтаборів.