«Упʼятеро перевищує швидкість звуку». У США оголосили про успішне випробування нової гіперзвукової ракети

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У США оголосили про успішні випробування гіперзвукової ракети, яка змогла розвинути швидкість у пʼять разів більшу за швидкість звуку.

Про це повідомляє Управління перспективних дослідницьких проєктів при Пентагоні (DARPA).

Ракету створила корпорація Raytheon Technologies. Її оснастили прямопотоковим повітряно-реактивним двигуном Northrop Grummann і запустили з літака. Розробка змогла розвинути швидкість у пʼять махів (упʼятеро перевищує швидкість звуку).

У DARPA додали, що розробка найкраще себе показує в багатій киснем атмосфері, де швидкість і маневровість ускладнюють своєчасне виявлення цілей. В Управлінні стверджують, що нова ракета здатна вражати цілі набагато швидше, ніж дозвукові ракети, і має значну кінетичну енергію навіть без фугасних вибухових речовин.

«Випробування ракети у вільному польоті успішно продемонстрували можливості, що зроблять гіперзвукові крилаті ракети високоефективним інструментом для наших винищувачів», — сказав глава програми концепції гіперзвукового повітряно-реактивної зброї (HAWC) Ендрю Нойдлер.

Мета випробувань полягала у послідовному випуску літака-носія з гіперзвуковою ракетою, її безпечному відділенні, пуску маршового двигуна і крейсерському польоті.

  • Військові Південної Кореї успішно запустили балістичну ракету з підводного човна, точно вразивши задану ціль. Країна стала сьомою у світі, яка здатна до таких запусків, і першою неядерною країною, яка розробила цю систему.
  • У середині серпня стало відомо, що на російському архіпелазі Нова Земля, імовірно, готуються до нових випробувань крилатої ракети «Буревісник» з ядерною енергетичною установкою.