Український хокеїст втрапив у расистський скандал. Його покарання вимагають гравці НХЛ та правозахисники

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Хокеїст клубу «Кременчук» Андрій Деніскін втрапив у расистський скандал, образивши темношкірого гравця хокейного клубу «Донбас» Джеймлена Смерека.

Про це пише Tribuna.

У неділю, 26 вересня під час поєдинку Української хокейної ліги Деніскін продемонстрував расистський жест на адресу американця — удав наче чистить, а потім їсть банан. За це його вилучили з майданчика до кінця гри. Гра завершилася перемогою «Кременчука».

Після цього стало відомо, що дисциплінарний комітет ліги відкрив провадження і може покарати Деніскіна. Сам гравець вибачився за свою поведінку.

«Хочу публічно вибачитися перед гравцем хокейного клубу «Донбас» Джеймленом Смереком. Під час матчу «Кременчук» — «Донбас», я, перебуваючи в негативних емоціях, показав жест, який хтось може вважати як образу за расовою приналежністю. Я поважаю всіх людей незалежно від їх расової чи національної приналежності», — заявив гравець.

Міжнародне видання World Hockey Report назвало поведінку Деніскіна огидною. «Міжнародна федерація хокею має у це втрутитися», — додало видання.

Пізніше Міжнародна федерація хокею випустила заяву з цього приводу. «Федерація засуджує дії Андрія Деніскіна. Такому явно расистському та неспортивному жесту у нашому спорті та суспільстві немає місця», — заявив президент федерації Люк Тардіф.

Він додав, що МФХ очікує від української ліги належного розслідування та відповідної оцінки дій українського хокеїста.

Покарати українця також закликали гравець клубу НХЛ «Флорида Пантерз» Ентоні Дюклер та експерт американського телеканалу ESPN Кевін Вікіс.

  • У листопаді 2019 року під час гри на стадіоні «Металіст» у Харкові близько 20 вболівальників футбольного клубу «Динамо» вигукували расистські гасла на адресу гравців «Шахтаря». На 75-й хвилині футбольний матч був зупинений. Капітан «гірників» Тайсон показав непристойний жест і кинув мʼяч у фанатів «Динамо», які щось вигукували на його адресу.
  • Пізніше «Динамо» покарали одним домашнім матчем без глядачів та штрафом у 500 тисяч гривень за расистські вигуки своїх уболівальників на матчі з «Шахтарем».