Венедіктова заявила, що версія про причини вибухів на складах у Калинівці та Сватовому через диверсію підтверджується

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що версія про диверсію на складах боєприпасів у Калинівці Вінницької області підтверджується.

Про це вона написала у своєму Facebook.

«Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів», — зазначила Венедіктова.

За її словами, наразі особлива увага приділяється збиранню доказів того, що підпали та диверсії вчиняли ДРГ Росії та бойовики «Л/ДНР». З цією метою прокурори звернулися по допомогу до правоохоронців Чехії, які розслідують справу про вибухи на складах у місті Врбетіце в 2014 році.

Також Венедіктова розповіла, що основною версією вибухів на складах у Сватовому Луганської області також залишається диверсія. Водночас поширення вогню від пожеж та пошкодження військових і цивільних будівель були спричинені через порушення вимог Міноборони.

«Маємо вже і ряд притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах. Наголошу, правоохоронці підозрюють цих осіб не у причетності до причин надзвичайних подій, а у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до більш тяжких наслідків пожеж на складах», — підкреслила вона.

  • Вибухи в Калинівці сталися у вересні 2017 року. Від вибухів боєприпасів у довколишніх селах були пошкоджені близько двох тисяч будинків. Техніки виявили 998 вибухонебезпечних предметів. Експертиза визначила, що вибухи почалися на складі зі зброєю. У Генштабі тоді заявили, що причиною могла бути диверсія.
  • 29 жовтня 2015 року в Сватовому Луганської області виникла пожежа на польових складах сил АТО, де зберігалося близько 3 тисяч тонн боєприпасів. Внаслідок вибухів загинули четверо людей — троє військовослужбовців та одна цивільна особа. Через вибухи евакуювали місцевих жителів, а також була знищена військова техніка.
  • У лютому ДБР вручило перші підозри у справі про вибух на складі у Сватовому. Двох військовослужбовців підозрюють у недбалому ставленні до служби в умовах особливого періоду.