Вибухи на складах боєприпасів у Сватовому: у справі повідомили перші підозри з 2015 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Вибухи на складах боєприпасів у Сватовому: у справі повідомили перші підозри з 2015 року

ДБР

Державне бюро розслідувань повідомило про підозри двом військовослужбовцям Збройних сил України у справі щодо вибухів на складах боєприпасів у місті Сватове Луганської області, які сталися у 2015 році.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

За даними слідства, у 2015 році двоє командирів реактивних артилерійських батарей допустили розташування техніки поблизу польового артилерійського складу боєприпасів неподалік Сватового з грубими порушеннями керівних військових документів. Через неналежне розміщення цієї техніки частина була знищена. Крім того, у ДБР зазначають, що пожежа виникла через диверсію невстановлених осіб.

Як наслідок, було зірвані заходи із забезпечення постійної бойової готовності підпорядкованих підрозділів, а державі завдано збитків на суму понад 15 млн грн.

Двох військовослужбовців підозрюють у недбалому ставленні до військової служби в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу). У разі доведення вини їм загрожує позбавлення волі на строк до 7 років.

  • 29 жовтня 2015 року в Сватовому Луганської області виникла пожежа на польових складах сил АТО, де зберігалося близько 3 тисяч тонн боєприпасів. Внаслідок вибухів загинули троє військовослужбовців та одна цивільна людина. Через вибухи проводили евакуацію місцевих жителів, а також була знищена військова техніка.
  • У квітні 2020 року Верховна Рада продовжила на пів року роботу тимчасової слідчої комісії, яка розслідує вибухи на військових складах. Йшлося про вибухи в Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому та Кривому Розі.