ООН назвала кількість жертв війни в Сирії за 10 років

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

За 10 років громадянської війни у Сирії загинули щонайменше 350 209 людей, підрахувала ООН. Це друга відповідна доповідь організації від початку збройного конфлікту, попередня вийшла сім років тому — у 2014-му.

Про це повідомляє BBC.

Очільниця Ради ООН з прав людини Мішель Бачелет застерегла, що цифра у 350 209 загиблих «безумовно, не охоплює фактичну кількість убивств, пов’язаних із конфліктом». Вона сказала, що осіб, про яких була лише часткова інформація, не вносили до списку жертв, тобто число померлих з урахуванням незадокументованих випадків смертей ще більше.

Провідна, але неофіційна британська моніторингова група нещодавно визначила, що кількість загиблих під час війни у Сирії перевищила 606 тисяч людей.

350 209 ідентифікованих осіб — цивільних і учасників бойових дій — були вбиті в період з березня 2011 року до березня 2021-го. Бачелет сказала, що приблизно 8% убитих становили жінки, майже стільки же — 8% — діти.

Бачелет додала, що у серпні 2014 року офіс ООН визначив, що під час війни в Сирії загинули щонайменше 191 369 людей.

Війна в Сирії припинилася лише у одній провінції — Ідлібі. Нею зараз керують непідконтрольні режиму Башара Асада сили.

  • Війна в Сирії розпочалася у березні 2011 року — після того, як сили безпеки уряду Башара Асада відкрили вогонь по демонстрантах, які вимагали більше свобод в умовах авторитарного правління.
  • У 2015 році збройні угруповання захопили велику частину Сирії, але втручання Росії у повітряну кампанію на боці президента Сирії Башара Асада змінило ситуацію на його користь.
  • Біженці, які повернулися до Сирії, систематично потерпають від катувань, приниження і сексуального насильства з боку силовиків. Правозахисники задокументували 66 випадків порушення прав біженців силовиками Асада.
  • ООН офіційно припинила підрахунок смертей внаслідок конфлікту в січні 2014, оскільки, за її словами, стало неможливо точно документувати кількість жертв через занепад неурядових організацій, які допомагали з інформацією.