Amnesty International: Силовики ґвалтують і принижують сирійських біженців, які повернулися додому

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Біженці, які повернулися до Сирії, систематично потерпають від катувань, приниження і сексуального насильства з боку силовиків. Сирійські прикордонники вважають, що всі, хто покинув країну під час війни, — терористи, «їх потрібно принижувати».

Про це йдеться в доповіді правозахисників з Amnesty International.

Звіт базується на свідченнях понад 40 біженців та їхніх родичів, які повернулися до країни. Фахівці збирали ці дані понад рік — з червня 2020-го.

Так, правозахисники задокументували 66 випадків порушення прав біженців силовиками Асада. Серед жертв є 13 дітей, 15 жінок і 38 чоловіків. Також пʼять чоловік, які повернулися до Сирії, померли у вʼязниці, а ще 17 — зникли безвісти.

«Військові дії може і вщухли, але схильність сирійського уряду до жахливих порушень прав людини — ні», — наголошують правозахисники.

Дівчина, яка втекла від війни в Ліван, повернувшись у Сирію з сином-підлітком і трирічною донькою, теж зіткнулася з насильством і розповіла про це правозахисникам. Вона каже, що їх відразу ж затримали на кордоні та переправили в особливий центр утримання, де протримали 29 годин. Потім її кілька разів зґвалтували співробітники органів держбезпеки.

«Ласкаво просимо у твою країну», — сказав дівчині один з ґвалтівників.

«Якщо знову поїдеш з Сирії та повернешся, то привітаємо ще краще. Ми хочемо так принизити тебе і твого сина, щоб ви все життя це памʼятали», — пояснив свою поведінку силовик.

У доповіді йдеться про 14 випадків сексуального насильства, зокрема сім зґвалтувань, жертвами яких стали пʼятеро жінок, хлопчик-підліток і пʼятирічна дівчинка.

Правозахисники зазначають, що багато родин біженців повертаються назад без чоловіків, оскільки ті бояться арешту. Проте уряд Башара Асада продовжує закликати біженців повертатися у Сирію.

  • У Сирії з 2011 року триває громадянська війна. Вона розпочалася як локальне громадянське протистояння, що поступово переросло в повстання проти режиму Башара Асада. Із часом у неї втягнулися не тільки основні держави регіону, але й міжнародні організації, військово-політичні угруповання та світові держави.
  • Основні учасники конфлікту — регулярні військові формування, які виступають на боці президента Башара Асада, формування «поміркованої» сирійської опозиції, курдські регіоналісти та різні терористичні угруповання.