Раді доведеться переголосувати за закон про деолігархізацію. Нардепи підтримали взаємовиключні поправки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Верховній Раді доведеться повторно голосувати за закон про деолігархізацію, тому що нардепи підтримали взаємовиключні поправки.

Про це повідомили нардепи Ярослав Железняк із «Голосу», Ірина Верещук зі «Слуги народу» та спікер парламенту Дмитро Разумков.

Очільник Ради у своєму Facebook привітав ухвалення цього законопроєкту, тому що нардепи підтримали його правку 398. Вона визначає, що вносити олігархів до реєстру буде за поданням комісії Нацагентство з питань запобігання корупції.

Водночас нардепи також підтримали і правку 406, яка визначає, що реєстр олігархів буде вести Рада нацбезпеки і оборони. Відповідно обидві правки є взаємовиключними.

Ірина Верещук підтвердила, що Рада буде змушена переголосувати цей закон. Це планують зробити наступного тижня, але точної дати вона не назвала. Чергових сесій на наступний тиждень у парламенті не заплановано, тому нардепи, ймовірно, скличуть позачергову.

  • 23 вересня 2021 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про деолігархізацію. Документ встановлює низку правил для тих, хто потрапить у реєстр олігархів: вони не зможуть фінансувати партії, брати участь у приватизації та будуть зобов’язані подавати електронну декларацію. Усі чиновники повинні будуть обов’язково подавати декларацію про контакти, якщо вони спілкуватимуться з олігархом. У разі неподання такої декларації їм загрожує звільнення.