Зеленський передав премʼєру Британії список з увʼязненими росією українцями та запросив його відвідати Київ

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Зеленський передав премʼєру Британії список з увʼязненими росією українцями та запросив його відвідати Київ

Пресслужба Офісу президента України

Президент України Володимир Зеленський у Нью-Йорку зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Сторони позитивно оцінили перші результати запровадження Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство.

Президент також запросив Бориса Джонсона відвідати Україну з візитом, повідомляє пресслужба його Офісу.

«За неповний рік дії Угоди вже маємо конкретні результати україно-британської взаємодії у багатьох сферах», — наголосив Зеленський, додавши, що в першому півріччі двосторонній товарообіг зріс на понад 70%.

Зеленський і Джонсон також обговорили ситуацію на сході України, зокрема в Чорноморсько-Азовському регіоні. Президент Зеленський подякував за незмінну підтримку з боку Великої Британії територіальної цілісності України та свободи судноплавства в регіоні.

Зеленський також передав прем’єр-міністру Великої Британії список із майже 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово непідконтрольних територіях і в Російській Федерації.

  • Президент України Володимир Зеленський 22 вересня в Нью-Йорку зустрівся з генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем і передав йому список із майже 450 українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях і в Росії, попросивши посприяти у звільненні ув’язнених. Президент запевнив, що Україна готова підтримувати зусилля генсека ООН, зокрема в питанні реформування організації та зміцнення її ролі в подоланні глобальних викликів.
  • Зеленський також провів зустріч із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Сторони обговорили питання військово-технічного співробітництва, вільної торгівлі та безпекову ситуацію в регіоні Чорного моря.