У МОЗ заявили, що зафіксували 95 випадків смертей після вакцинації. У 77 з них зв’язок зі щепленням не виявили

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що за весь час вакцинації українців від коронавірусу зафіксували 95 випадків смерті. У 77 з них зв’язок зі щепленням не підтвердився, інші 18 наразі досліджуються.

Про це пише пресслужба МОЗ.

«77 протоколів розслідувань регіональних груп оперативного реагування ДЕЦ України вже отримав. У всіх встановлено, що це були випадкові події, які співпали в часі з проведеним щепленням. Причинно-наслідковий зв’язок із проведеною імунізацією відсутній», — йдеться у повідомленні.

Загалом в Україні вже вакцинували 6,3 мільйона людей. Таким чином, ймовірні летальні випадки після вакцинації становлять 0,0015%.

У МОЗ зазначають, що в цю статистику потрапляють люди, які померли протягом 30 днів після введення першої або другої дози вакцини. Реальні причини смерті відомство не називає, посилаючись на медичну таємницю.

«Померло 95, завершили розслідування щодо 77, і в тих випадках, в яких завершили, це збіг у часі з вакцинацією, 18 випадків, зокрема і студент — розслідування тривають, і наразі сьогодні за 18 летальними випадками ми не можемо говорити про причини смерті», — пояснює у коментарі LIGA.net лікар-анестезіолог, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Сергій Дубров.

Він підкреслює, що для того, аби дізнатися справжню причину смерті, проводиться повноцінне медичне розслідування – судмедекспертиза, різне дослідження тканин. Загалом таке розслідування триває близько місяця.

За словами Дуброва, у тих 77 випадках, в яких завершили розслідування, смерті людей наставали переважно через «виражені зміни серцево-судинної системи». Причини були різні — ішемічна хвороба серця, розриви (аневризм) судин головного мозку, інша патологія. Переважно це були люди старшого віку — 80—90 років, хоча були і молодшого — 40—50 років.

«Та всі випадки, навіть якщо людина вакцинувалася і через тиждень під трамвай потрапила, розглядаються як підозра на побічний ефект», — пояснює лікар.

Дубров визнає, що існує вірогідність серйозних побічних ефектів після вакцинації, але у хворих на коронавірус частота їх виникнення значно вища. Наприклад, від тромбозу у світі щороку гинуть 10 мільйонів людей, а вірогідність його появи у 10—15 разів вища в тих, хто хворів на коронавірус, аніж у тих, хто вакцинувався.

  • Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що причиною смерті 19-річного студента Українського гуманітарного інституту Володимира Сала стала серцево-легенева недостатність і набряк легенів.
  • Всього в Україні було зафіксовано три випадки смерті в день вакцинації від коронавірусу. В одному з них звʼязок смерті зі щепленням не підтвердили.