Місія МВФ розпочала роботу в Україні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Місія Міжнародного валютного фонду сьогодні, 21 вересня, розпочинає роботу в Україні.

Про це йдеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Ваграма Степаняна, пише «РБК».

«Місія МВФ на чолі з Іванною Владковою Голлар розпочинає сьогодні свою роботу і продовжуватиме обговорення з владою України першого перегляду програми, що підтримується МВФ. Зустрічі місії відбуватимуться в режимі онлайн», — повідомив він.

Раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала умови, необхідні для виплати другого траншу макрофінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі $750 мільйонів.

  • 9 червня 2020 року МВФ затвердив нову 18-місячну програму Stand-by для України на майже $5 мільярдів із негайним виділенням $2,1 мільярда першого траншу.
  • Після виділення першого траншу було визначено чотири перегляди програми — за підсумками червня, вересня і грудня 2020 року, а також червня 2021 року, із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня 2020 року та 15 травня і 15 жовтня 2021-го. Розміри другого і третього траншу становлять по $700 мільйонів, третього — $560 мільйонів, завершального четвертого — $980 мільйонів.
  • Утім, цей план порушили. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми Stand-by завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України.
  • У червні та липні Верховна Рада ухвалила кілька важливих законів, про які йшлося в меморандумі з МВФ, і ще низку поправок до законів.