Реставрацію собору Паризької Богоматері розпочнуть узимку. З моменту пожежі минуло два роки

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Реставрацію собору Паризької Богоматері розпочнуть узимку. З моменту пожежі минуло два роки

Nicolas Liponne / NurPhoto via Getty Images

У Парижі будівельники завершили роботи зі зміцнення конструкцій у постраждалому від пожежі соборі Паризької Богоматері. Тепер фахівці можуть розпочати реставраційні роботи.

Про це повідомила держкомпанія, що відповідає за реставрацію Нотр-Даму де Парі, пише Reuters.

«Роботи, що стартували 16 квітня 2019 року, які мали зміцнити конструкцію та гарантувати безпеку, завершені вчасно», — наголошується в комюніке компанії.

Завершальний етап робіт передбачав зміцнення пошкоджених вогнем склепінь гігантськими деревʼяними каркасами в формі арки.

У документі йдеться, що план реставрації уже готовий, тож із початком зими після проведення відповідного тендера компанія почне реставрацію собору.

Зокрема, буде відновлений колишній дизайн храму та 96-метровий шпиль, спроєктований архітектором Еженом Віолле-ле-Дюк у середині 1800-х років.

Нагадаємо, за версією слідства, займання сталося в районі шпиля, за кілька годин до цього там проводилися ремонтні роботи. Полумʼя повністю знищило деревʼяний дах і шпиль, який впав і догорав потім на підлозі собору. Вогонь вдалося повністю загасити лише вранці наступного дня — пожежа тривала понад 15 годин.