«Оцінку повинна дати Венеціанська комісія». Кличко обурений законопроєктом про столицю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко розкритикував законопроєкт «Про Київ — столицю України» № 2143-3, який може обмежити його владу. Він вважає, що документ, який розглядається у Верховній Раді, повинен отримати експертну оцінку Венеціанської комісії та Ради Європи.

Про це йдеться в його заяві на сайті КМДА.

«До цього законопроєкту після першого читання подали 900 правок. До нього багато зауважень. І не будемо забувати, що ключовою метою цього законопроєкту є одне. Прибрати Кличка, який не підпорядковується комусь зверху [...]. Переконаний, що в Києві має бути місцеве самоврядування. Бо питання ж не у прізвищі. Питання в тому, що киян хочуть позбавити права обирати владу столиці», — заявив мер.

Він зазначив, що ідея розділити посади міського голови і голови КМДА порушує Конституцію, а Конституційний суд вже виносив рішення з цього питання.

  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про столицю № 2143-3. Тепер профільний комітет планує розглянути 900 поправок до документа.
  • В основі проєкту закону — розмежування повноважень голови Київської міської державної адміністрації та мера Києва. Згідно зі статтею 118 Конституції України, голову КМДА призначає на посаду президент за поданням Кабінету міністрів, а мера обирають місцеві жителі.
  • Торік мер Києва Віталій Кличко подав до Ради альтернативний законопроєкт про внесення змін до закону «Про столицю України».