Кличко подав до Ради альтернативний «столичний» законопроєкт. Текст документа

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко подав до Верховної Ради альтернативний законопроєкт про внесення змін у закон «Про столицю України — місто-герой Київ». Документ №2143-1 зареєстрували девʼять депутатів від «Європейської солідарності», в числі яких Олексій Гончаренко, Ірина Фриз, Дубневич Ярослав та інші.

На пресконференції Кличко заявив, що в ньому чітко прописано, що у киян має залишитися право вибирати владу у своєму місті. І ця влада повинна бути підзвітною і відповідальною виключно перед киянами, а не призначатися згори».

У законопроєкті Кличка, текст якого наявний у розпорядженні theБабеля, прописано більше повноважень для мера, ніж у проєкті закону від фракції «Слуга народу».

Повноваження

У проєкті «Слуги народу» окремою статтею розділені повноваження Київради, голови Київської міської держадміністрації (КМДА) та мера. Київрада відповідає за архітектуру та містобудування, соціально-економічний розвиток, транспорт, ремонт доріг, утримання кладовищ, тощо. Голова КМДА може брати участь у створенні законів, приймає рішення щодо обʼєктів державної власності та реалізації державних програм у Києві. Мер може брати участь у підготовці законів і постанов, а також бере участь у вирішенні питань стосовно різних заходів.

У проєкті Кличка повноваження мера набагато ширші. Він може вирішувати питання щодо держпідприємств і комунальної власності, а також вносити пропозиції щодо Києва на розгляд уряду.

Вибори

«Слуга народу» пропонує проводити позачергові вибори мера вже 8 грудня цього року. Кличко пропонує проводити вибори раз на пʼять років, коли настає термін.

Межі Києва

У Кличка межі міста встановлюються і змінюються Радою за поданням Київської міської ради, яка приймає рішення про утворення і ліквідацію кордонів, а також перейменування районів. У проєкті «Слуги народу» межі міста встановлює Кабмін.

Нові статті

У Кличка є нова стаття про принципи місцевого самоврядування, у якій переважно йдеться про народовладдя і підзвітність чиновників перед територіальними громадами. Також у проєкті зʼявилася стаття про самі територіальні громади, у якій ідеться про права мешканців міста на участь у місцевому самоврядуванні.