Бюро економічної безпеки не встигають запустити до 25 вересня

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Бюро економічної безпеки не встигають запустити до 25 вересня

Бюро економічної безпеки України, імовірно, не розпочне роботу з 25 вересня, як анонсувалося раніше. Відомство не встигає призначити усіх працівників.

Про це очільник БЕБ Вадим Мельник розповів в інтервʼю «Суспільному».

«Ми не встигаємо. Певні процеси затягнулися — не через Кабмін чи депутатів. Так сталося», — заявив чиновник та додав, що шість місяців, які давалися на ліквідацію ДФС та створення нового органу, — це замало.

Однією з можливих причин зволікання Мельник назвав літні відпустки.

«Всі орієнтуються на дату 25 вересня. Ми теж орієнтуємось на цю дату. Чому ж я і сказав, що вибрав тактику якомога скоріше призначити 30% центрального апарату. Щоб всі напрямки перекрити, щоб почати роботу, щоб перебрати якраз цей функціонал, який повинен робити БЕБ. І чи встигнемо ми? Ні, ми не встигаємо», — підкреслив він.

Процедура добору кандидатів на посади у БЕБ триватиме щонайменше 30—35 діб. Як далі відбуватиметься цей процес, Мельник поки не розуміє.

«Необхідно правильно організувати діяльність цих органів у перехідний період, якщо буде така ситуація», — додав він.

Керівник БЕБ не виключив, що ДФС може припинити роботу, а БЕБ ще не почати.

«Так, таке може статися — це ризик. Зараз обговорюється питання, як не допустити цього. У законі прописано так: спочатку робота БЕБ, але не пізніше шістьох місяців. Шість місяців спливають 25 чи 26 вересня. Це якраз та дата, коли вилучається з податкового кодексу блок податкової міліції й вона перестає існувати», — пояснив Мельник.

  • Верховна Рада 28 січня 2021 року ухвалила закон «Про Бюро економічної безпеки України». Його діяльність координуватиме Кабінет міністрів. Тому в Україні ліквідують податкову міліцію, економічні підрозділи СБУ і Нацполіції — замість них буде БЕБ. Новий орган має почати роботу 25 вересня. ДФС припинить своє існування наступного дня.
  • У новому відомстві працюватиме 4 тисячі людей, його директора обрали на відкритому конкурсі. На конкурс заявки подало 59 учасників, допустили до участі 48 кандидатів. За підсумками електронного тестування на наступний етап — співбесіду, пройшло 12 кандидатів.
  • Мельник виграв конкурс і 20 серпня його призначили на посаду голови БЕБ.