Верховна Рада створила Бюро економічної безпеки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Верховна Рада створила Бюро економічної безпеки

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки. Новий орган буде займатися правопорушеннями, що «посягають на функціонування економіки держави». Про це йдеться на сайті Ради.

Відтак в Україні ліквідують Податкову міліцію, економічнi підрозділи СБУ й Нацполіції — замість цього буде БЕБ. Його діяльність координуватиме Кабінет міністрів.

Директора Бюро призначає Кабмін за поданням прем’єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. До неї входять 3представники від РНБО, 3 від Ради, 3 від уряду. Термін перебування на посаді — 5 років й не більше двох термінів поспіль.

У 2021 році на фінансування Бюро заклали 587 мільйонів гривень. При Бюро економічної безпеки створять Раду громадського контролю, яка стежитиме за його діяльністю. Зокрема, Рада розглядатиме звіт директора Бюро та надаватиме свій висновок.

Голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев зазначив: «Створення БЕБ, до речі, — це частина міжнародних зобов’язань України, одна з вимог Меморандуму з МВФ та Європейським Союзом».

«Важливо, що Бюро економічної безпеки — перш за все орган аналітичний, він проводитиме розслідування шляхом доступу до баз даних органів державної влади, а не паралізуючою для підприємств виїмкою документів і серверів. Працівники аналітичних підрозділів не матимуть повноважень застосовувати поліцейські заходи», — заявила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Створення БЕБ привітав президент Володимир Зеленський: «Ухвалення цього законопроекту наближає Україну до європейської спільноти. Це важливий крок у реформуванні Служби безпеки, коли держава рухається вперед на шляху лібералізації економіки та полегшення ведення бізнесу в Україні».

Після ухвалення закону про Бюро Рада проголосувала за основу за законопроєкт про зміни в СБУ. Відповідно до нього, у Служби мають забрати повноваження щодо економічних злочинів й передати їх до БЕБ.