Нардеп Гетманцев: Комітет Ради погодився позбавити СБУ права розслідувати економічні злочини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нардеп Гетманцев: Комітет Ради погодився позбавити СБУ права розслідувати економічні злочини

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики виключив із законопроєкту про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ) норму про збереження за СБУ права розслідувати економічні злочини.

Про це глава комітету Данило Гетманцев написав у Telegram.

«Комітет підтримав рішення виключити всі норми, які стосуються розслідувань у сфері економіки у всіх галузевих законах, що зачіпають компетентні функції СБУ. Діяльність підрозділів буде суворо обмежена лише тим набором функцій, який залишається», — написав він.

Напередодні комітет підготував до другого читання законопроєкт про створення БЕБ. При цьому перший заступник глави цього комітету Ярослав Железняк заявив, що комітет не підтримав поправку, яка позбавляє СБУ права займатися економічними розслідуваннями. За його словами, для цього не вистачило одного голосу. Проти цієї поправки голосували частина нардепів від «Слуги народу» і представники «Європейської солідарності».

  • 3 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки.
  • Документ передбачає ліквідацію податкової міліції та оптимізацію органів, які борються з економічними злочинами. Крім того, законопроєкт визначає принципи, основи структури та діяльності Бюро економічної безпеки. Основне завдання Бюро — запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних злочинів, повʼязаних із фінансово-економічною сферою.