Комітет Ради не захотів позбавляти СБУ права розслідувати економічні злочини. Зеленський обіцяв зворотне

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Комітет Ради не захотів позбавляти СБУ права розслідувати економічні злочини. Зеленський обіцяв зворотне

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

Комітет Верховної Ради з питань фінансової та митної політики ухвалив текст законопроєкту про Бюро економічної безпеки до другого читання.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

«Рекомендували на Комітеті ухвалити у другому читанні законопроєкт про Бюро економічної безпеки № 3087-д», — написав він.

Водночас перший заступник голови комітету Ярослав Железняк зазначив, що комітет не підтримав правку, яка б позбавила Службу безпеки України права займатись економічними розслідуваннями. За його словами, для цього не вистачило одного голосу. Проти цієї правки голосували частина нардепів від «Слуги народу» і представники «Європейської солідарності».

Антикорупційний активіст Віталій Шабунін звернув увагу, що таким чином депутати провалили одну з обіцянок президента Володимира Зеленського, яку він дав напередодні президентських виборів. У повідомленні його штабу ще в січні 2019 року повідомлялося, що СБУ буде позбавлена функцій в галузі економіки й антикорупції.

  • 3 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки.
  • Документ передбачає ліквідацію податкової міліції, а також оптимізацію органів, які борються з економічними злочинами. Крім того, законопроєкт визначає принципи, засади структури та діяльності Бюро економічної безпеки. Основною задачею Бюро стане запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, повʼязаних із фінансово-економічною сферою.