Велика Британія і ЄС засудили вирок білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Велика Британія, Німеччина і Євросоюз засудили вирок Мінського обласного суду, який дав 11 і 10 років колонії опозиціонерам Марії Колесниковій і Максиму Знаку.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що режим Олександра Лукашенка «повинен припинити репресії і звільнити всіх політичних вʼязнів». Вирок він назвав «нападом на захисників демократії».

Представниця Міністерства закордонних справ Німеччини Андреа Зассе назвала вирок «уособленням жорстоких дій, репресій, залякуванням опозиційних політиків і громадянського суспільства». Аргументи прокуратури, за її словами, необґрунтовані. Від імені офіційного Берліну вона вимагає звільнити всіх політвʼязнів Білорусі.

Прессекретар Європейської комісії заявив про кричуще порушення прав людини. В ЄС пообіцяли «посилити роботу над тим, щоб притягнути владу Білорусі до відповідальності» за репресії. Ймовірно, це натяк на черговий пакет санкцій.

  • 6 вересня суд Мінська засудив білоруських опозиціонерів Марію Колесникову і Максима Знака до колонії на 11 і 10 років відповідно. Їх визнали винними у закликах до дій проти нацбезпеки, змові з метою захоплення влади і створенні екстремістського формування і керівництві ним.
  • Колесникова сиділа в СІЗО з вересня 2020 року.