Президент Гвінеї заарештований військовими. Держпереворот удався

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Гвінеї стався збройний переворот. Президент Альфа Конде, який в 2020 році на тлі масових протестів пішов на третій президентський термін, заарештований військовими.

Про це повідомляє Guineenews та інші місцеві ЗМІ.

Конде у президентському палаці в столиці Конакрі заарештували бійці елітних спецпідрозділів армії. Саме вони штурмували палац рано-вранці.

Лідер заколотників полковник Мамаді Думбуя виступив зі зверненням на національному телеканалі, оголосивши про розпуск уряду, призупинення дії конституції країни і закриття кордонів.

За даними Guineenews, спецпризначенці також заарештували декількох членів уряду.

При цьому Міністерство оборони країни заявило, що президентська гвардія за підтримки сил оборони і безпеки, а також лоялістів, відтіснила групу нападників на палац і зараз продовжує «операцію з відновлення порядку та миру».

  • Вранці 5 вересня в центрі Конакрі почалися перестрілки. Військові оточили президентський палац і перекрили єдиний міст префектури Калум, у якій розташовані майже всі урядові установи і посольство Франції.
  • ЗМІ повідомляли про трьох убитих урядових військових. Посольство Франції направило всім своїм громадянам у Гвінеї повідомлення з проханням не виходити з дому.
  • У листопаді 2020 року Альфа Конде втретє став президентом країни. Це сталося завдяки поправкам до конституції, які схвалили на референдумі 22 березня 2020 року. Це спровокувало масові протести — народ і опозиція вимагали відставки Конде, скасування поправок і заявляли про фальсифікації. Протести жорстоко придушувалися — загинули десятки людей. Режим Конде називали авторитарним, але сам президент заявляв, що відновив країну. Гвінея при цьому залишається однією з найбідніших у світі.