У Зеленського спрогнозували, коли запрацюють оновлені судові органи влади

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Представник президента Володимира Зеленського в Конституційному суді, нардеп Федір Веніславський вважає, що оновлені органи судової влади запрацюють до кінця року.

Про це він розповів в інтерв’ю «24 каналу».

За його словами, до кінця року має відновити роботу Вища кваліфікаційна комісія суддів та розпочати роботу Етична рада, яка повинна оновити склад Вищої ради правосуддя.

«Рада суддів, як мені відомо, уже подала своїх представників до конкурсної комісії з ВККС. Очікуємо рішення від наших міжнародних партнерів. У них є час до 11 вересня. Тобто протягом тижня ми вже повинні отримати повноцінно сформовану конкурсну комісію, яка розпочне процедури відбору до складу ВККС. Щодо Етичної ради — там такі ж терміни», — заявив Веніславський.

  • 13 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт про старт роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського. Він передбачає створення комісії для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це фактично кадрова агенція для суддів. Вона проводить конкурси з добору нових суддів і переатестовує чинних.
  • 14 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт про новий порядок обрання та призначення членів Вищої ради правосуддя, а також про діяльність дисциплінарних інспекторів ВРП.
  • Згідно з законом, у складі ВРП буде створено новий інститут — автономний підрозділ дисциплінарних інспекторів, які будуть попередньо перевіряти всі скарги на суддів. Також буде створено Етичну раду, до якої увійдуть три особи з числа суддів (чинних або у відставці), запропоновані Радою суддів, і по одній особі від Ради прокурорів, Ради адвокатів та президії Національної академії правових наук України. Ця рада перевірить на доброчесність усіх чинних членів ВРП і кандидатів до неї.