Економіка Індії почала стрімко відновлюватись після локдаунів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Економіка Індії у другому кварталі почала відновлюватись рекордними темпами. На цей же період припав спалах коронавірусу, однак слабші обмеження дозволили підвищити економічну активність.

Про це повідомляє BBC та Bloomberg.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) виріс на 20,1% у другому кварталі (з квітня по червень), якщо порівнювати з аналогічним періодом 2020 року. Тоді економіка Індії скоротилася на 24%. Такий тип відновлення економіки називають V-подібним — різкий спад, а потім різке зростання.

Загалом у другому кварталі 2021 року фіксували зростання в різних секторах економіки. У торгівлі, готельному і транспортному секторах воно склало 34,3%, в будівництві — 68,3%. Агропромисловий комплекс виріс на 4,5%, промисловий — на 49,6%.

Високі темпи вакцинації від коронавірусу дозволили людям вести звичний спосіб життя і скоротити збитки в сфері послуг, а виробничі показники виявилися вищими, ніж очікувалося, що посприяло рекордним темпам зростання. Хоча Індія і є найбільшою економікою Азії, вона все ще залишається меншого рівня, ніж до пандемії.

  • Станом на 1 вересня в Індії повністю провакцинували від коронавірусу 146 мільйонів людей — це трохи більше 10% населення.
  • В Індії різке зростання захворюваності на коронавірус почали фіксувати 5 квітня. Країна за загальною кількістю випадків у світі поступається тільки США, де зареєстрували понад 39 мільйонів хворих. Індійська влада на тлі спалаху призупинила експорт препарату «Ремдесивір» і схвалила російську вакцину «Супутник V».