«Талібан» встановлює контроль над аеропортом Кабулу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Підрозділи руху «Талібан» почали займати позиції на території кабульського аеропорту.

Зараз таліби увійшли на територію військового сектора аеропорту, повідомляють з Кабулу індійські журналісти, передає Інтерфакс.

Не виключено, що повністю контроль над аеропортом таліби встановлять уже в суботу, 28 серпня.

Однак представник Держдепу США Нед Прайс заявив, що США після виведення свого контингенту з Афганістану передадуть управління над аеропортом Кабулу афганцям.

До завершення місії з евакуації, 31 серпня, контроль над аеропортом Кабулу повинні забезпечувати збройні сили США та їхніх союзників.

Американські сили повільно залишають територію аеропорту, зараз там панує хаос, оскільки для цивільних залишається все менше шансів покинути країну. Люди, порушуючи всі правила, намагаються потрапити в будь-який літак, тому ситуація стає дедалі більш напруженою.

  • Країни поспішають евакуювати людей до 31 серпня. Таліби виступили проти продовження терміну, але обіцяли дозволити іноземцям і афганцям покинути країну після 31 серпня.
  • Раніше таліби вимагали від США вивезти війська і людей, які співпрацювали із силами НАТО, до 31 серпня. Влада США заявляла, що до цієї дати не встигне вивезти людей. У Пентагоні повідомили, що авіація США вже вивезла 88 тисяч людей. Наразі в аеропорту в очікуванні вильоту перебувають понад 10 тисяч людей.