В Україні знову дозволили відключати комунальні послуги за борги

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Україні набув чинності закон, який знову дозволяє відключати комунальні послуги у разі їх несплати.

Про це пише «BBC Україна».

Заборона на відімкнення діяла з середини березня, після того як Верховна Рада ухвалила відповідний закон в рамках боротьби із поширенням COVID-19. Відтепер призупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх неповної сплати або несплати взагалі заборонили лише в «червоних» зонах епідемічної небезпеки. Заборона на відключення послуг діятиме там ще протягом 30 днів після виходу цієї області з «червоної» зони. Однак, як і раніше, на час дії карантину заборонено стягувати пеню за невчасні платежі та примусово виселяти боржників.

  • На початку липня в Україні почали діяти нові умови роботи Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП), яка дозволяє автоматично списувати з рахунків українців борги, в тому числі — за комунальні послуги.
  • Київська міська державна адміністрація попереджає, що цієї осені не лише у столиці, а й у низці інших міст тарифи на гарячу воду та опалення зростуть на 30—40%. Відтак КМДА пропонує уряду використовувати газ вітчизняного видобутку, щоб не підвищувати тарифи на гарячу воду та опалення для населення.