«Як в анекдоті — 50%». Навальний оцінив імовірність свого вбивства у вʼязниці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російський опозиціонер Олексій Навальний оцінив імовірність насильницької смерті в тюрмі у 50%. Він назвав президента РФ Володимира Путіна психічно нездоровим і зазначив, що через це прогнозувати дії влади неможливо.

Про це він розповів в інтервʼю The New York Times.

«Ну, очевидно, відповідь як в анекдоті — 50%. Або вбʼють, або не вбʼють. Давайте не забувати про те, що ми маємо справу з явно психічно нездоровою людиною — Путіним. Патологічним брехуном з маніями величі та переслідування [...]. Про індикатори того, знизився чи зріс ризик мого вбивства, можу сказати одне: мої спостереження свідчать, що це неможливо прогнозувати за зовнішніми ознаками», — сказав Навальний.

Він також розповів, що раніше його колонія в Покрові славилася побиттям, але зараз цього немає. За його словами, тепер вона спеціалізується на психологічному насильстві — вʼязні стикаються з нескінченними провокаціями. Їх ставлять в умови, коли людина змушена когось побити. Навальний зазначив, що йому вдається уникати таких провокацій.

  • 2 лютого 2021 року Навального суд відправив до колонії на 2 роки і 8 місяців у справі «Ів-Роше». Спочатку термін був умовний, а замінити його на реальний вирішили через те, що політик «багато разів» і «без причин» не приходив у поліцію відмічатися — він лікувався від отруєння «Новачком» у Берліні, а після виписки з клініки «Шаріте» (23 вересня 2020 року) не зʼявився жодного разу. Політика затримали 17 січня в аеропорту «Шереметьєво», коли він повернувся до Росії, і заарештували.
  • 11 серпня Навальному висунули нове звинувачення — у створенні «Фонду боротьби з корупцією», який із серпня 2021 року перебуває у переліку терористів.