«Укрзалізниця» підписала договір із Deutsche Bahn. Німці керуватимуть пасажирськими перевезеннями

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Компанія «Укрзалізниця» підписала договір із німецькою компанією Deutsche Bahn про консалтинг у сфері пасажирських перевезень. У разі успішної співпраці вже у 2022 році німці можуть взяти в управління ці перевезення.

Про це пише Міністерство інфраструктури у своєму Facebook.

Договір підписали з компанією DB Engineering & Consulting, яка входить до Deutsche Bahn. На першому етапі — до кінця 2021 року —компанія допоможе «Укрзалізниці» відділити пасажирські перевезення від вантажних і забезпечити ефективне управління. Експерти компанії мають визначити орієнтовну потребу «Укрзалізниці» в інвестиціях для оновлення рухомого складу, виробництва власних поїздів та їхньої закупівлі. Також DB розробить план реформи пасажирських перевезень на найближчі 5 років і модель їхнього фінансування.

«Цього року держава вперше фінансує пасажирські перевезення «Укрзалізниці». Маючи належне фінансування та спираючись на досвід німецької залізниці, ми розпочинаємо «Велике будівництво» на «Укрзалізниці», яке торкнеться усієї інфраструктури, парку рухомого складу і сервісу. Ми прагнемо німецької якості на українському ринку залізничних перевезень», — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

У разі успішної співпраці на першому етапі компанії перейдуть до другого — передачі пасажирських перевезень в управління Deutsche Bahn. Це означає, що до України прибуде команда німецьких менеджерів, яка й керуватиме реформою.

«Упевнені, що передача Deutsche Bahn процесу управління пасажирськими залізничними перевезеннями дозволить отримати максимально швидкі результати. Підписаний сьогодні контракт є першим етапом співпраці. Ми очікуємо, що за його результатами ми перейдемо до наступного етапу вже на початку 2022 року, коли команда німецьких менеджерів буде делегована для операційного управління пасажирськими перевезеннями в Україні», — підкреслив член Ради директорів DB з питань інфраструктури Рональд Пофалла.

  • Нагадаємо, що на початку серпня Рада національної безпеки і оборони доручила Кабінету міністрів тимчасово покласти обов’язки голови правління «Укрзалізниці» на міністра інфраструктури Олександра Кубракова. Згодом уряд призначив виконувачем обов’язків голови правління компанії «Укрзалізниця» Олександра Камишіна.