Зеленський привітав Україну із 30-ю річницею незалежності і запровадив День української державності

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський виступив із привітанням до Дня Незалежності України у центрі Києва, де зранку 24 серпня зібралися тисячі людей.

Текст привітання президента:

«Вітаю всіх із цим великим і важливим днем. Сьогодні ми відзначаємо 30-у річницю проголошення незалежності України, її здобуття, а справедливіше, на мій погляд, — 30-у річницю відновлення незалежності України. 24 серпня 1991 року Україна відновила свою державність, а 24 серпня 2021 року Україна нарешті усвідомлює це, говорить про це, пишається цим. Адже наша історія і наші держава унікальні. Нашій Конституції 25 років, але нашій конституції — 311 років, написана Пилипом Орликом, вона нарешті вдома і кожен може побачити її у Софійському соборі. Нашій гривні — чверть століття, на ній зображений, зокрема, князь Володимир, але нашій гривні — більше тисячоліття. Вона існувала за князя Володимира. Наш тризуб був затверджений Конституцією України 25 років тому і наш тризуб був витиснений на цеглинах Десятинної церкви 1025 років тому. Цьогоріч ЗСУ відзначали 30-у річницю свого створення. А у 1616 році збройні сили України відзначали взяття фортеці Кафа. Все це говорить про одне: ми — молода країна з тисячолітньою історією. Ми будуємо свій дім на землі, де жили і будували наші предки. Ми не в гостях і не в приймах. Ми — молода родина зі славетної династії Київської Русі — України. З роду засновників, з роди хрестителів, з хороброго роду, мудрого, козацького роду. Ми не сироти і не знайди, ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи. Але ми маємо не тільки почуватись відповідно, ми маємо поводитись відповідно. Ми спадкоємці державності, яка існувала понад тисячу років тому. І ми починаємо відзначати День української державності. І точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва, столиці Київської Русі — України, яку недаремно називають містом, де все починається. Тут починалось православ’я, тут взяла початок старослов’янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова. Тут почалась і наша державність. Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності, в день хрещення Київської Русі — України», — заявив він.

Після цього Зеленський підписав відповідний указ. Також президент вніс до Верховної Ради законопроєкт із пропозицією зробити День державності (28 липня) вихідним.

«Ми також починаємо процес повернення на рідну землю видатних українців, які жили для України, боролись за Україну, поховані не в Україні. Це гетьмани Запорізької Січі, діячі часів УНР, учасники визвольних змагань, діячі культури, науки і багато інших. Ми будемо повертати не тільки своїх, ми будемо повертати своє. Це історичні і культурні цінності нашої держави, що перебувають за кордоном. Ми більше ніколи і нікому не подаруємо жоден камінчик нашої історії. Не дамо окупувати жодну сторінку нашої історії, анексувати наших письменників, наших науковців, наших спортсменів, наших героїв, які перемагали нацизм. Я приділяю чимало часу славетному минулому, щоби всі ми нарешті повірили у себе, у себе у майбутньому і разом будували сильну державу. Що таке сильна країна? Країна, яка амбітно мріє та рішуче діє. Країна, яка не боїться слова «вперше», а тому вперше за 30 років Антонов будує для держави три літаки, для армії будують гвинтокрили на українських лопатях. Цьогоріч будуються нові танки, сильна країна відроджує військово-морський флот, військово-морські бази і будує корвети. Сильна країна — це країна, яка приймає ракетну програму на 10 років, яка будує тисячі кілометрів доріг, сотні шкіл, садочків, лікарень, яка перша у світі має цифровий паспорт. Яка виконує свої обіцянки і знімає недоторканність з депутатів, яка вперше дає людям реальне право власності на землю і вперше запускає народовладдя. Така країна стає партнером НАТО з розширеними можливостями, таку країну офіційно підтримають інші, коли вона подаватиме заяву на вступ до ЄС, але якщо вона буде такою країною, їй не треба просити запрошення — проситимуть її. Ми робимо дійсно багато речей вперше, щоб час, коли Україна була великою країною, був не востаннє. І щоб часи, коли Крим і Донбас не були окуповані, також не були останніми. Сильна країна не чекає, коли хтось вирішить її проблеми. Проводить «Кримську платформу», де збирає 46 іноземних держав. Ми боремось за своїх людей там, бо можна тимчасово окупувати територію, але неможливо окупувати любов людей до України, можна створити безвихідь і змусити отримувати паспорти, але не можна паспортизувати їхні українські серця. Те, що деякі люди на Донбасі і в Криму бояться про це сказати, не значить, що вони бояться про це думати, і вони повернуться, бо ми родина. І єдине, що нас може розділяти — щедро накритий стіл, де ми разом обов’язково піднімемо тост за те, що ми стали сильною країною», — наголосив він.

Також Зеленський перелічив людей усіх національностей, які мешкають на території України та є її громадянами.

«Уявіть зараз наш прапор. Уявіть, що в ньому немає жовтого кольору. А тепер уявіть, що в ньому немає синього. Погодьтесь, поодинці це просто кольори, а разом для нас це – найкраще і найсильніше поєднання. Ось це відповідь, чому ми сильні разом. Чому такі різні, зі Сходу та Заходу, україномовні та русскоговорящие, маємо бути однією родиною. Бо об’єднує нас Україна. Бо всі ми кажемо їй: ти у мене єдина. Бо всі ми захищаємо її: різні, рівні, рідні, сильні, вільні, незалежні. Слава Україні!» — так Зеленський закінчив свій виступ.

Після виступу Зеленського на Хрещатику почався військовий парад, на якому вперше українські військові та представники країн-партнерів України разом винесли державний прапор України на знак підтримки української незалежності. Крім того, у параді взяла участь авіація НАТО.

Також відбувся театралізований перформанс «ДНК» (День народження країни), який показав історію України від епохи Київської Русі і донині.

Перелік урочистих заходів, які заплановані у столиці, читайте тут.