У Києві на світанку знесли садибу Барбана. У Мінкультури назвали знищення пам’ятки «жахом і соромом»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Києві 20 серпня о 5 годині ранку будівельна техніка знищила історичну будівлю 1891 року побудови, відому як садиба Олександра Барбана.

Про це повідомив активіст Олег Симороз на своїй сторінці у Facebook та виклав відео знищення пам’ятки.

«Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул. Обсерваторній, 6, забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ століття...» — написав він.

Згодом на знесення будівлі відреагував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який назвав ситуацію навколо будинку Барбана «жахом і соромом».

«Сором – за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Жах від розуміння, до чого таке свавілля може привести», — наголосив він.

За словами Ткаченка, забудовник проігнорував припис міністерства про заборону будівництва.

«На жаль, це не пам’ятка ні національного, ні місцевого значення, а отже апеляцію МКІП подати не в змозі. КМДА, на відміну від мерів історичних українських міст та голів облдержадміністрації, не підтримала законопроєкт МКІП про протидію хаотичній забудові. Тож і ростуть потворні торговельні, офісні центри, які знищують історичні пам’ятки. Київ із квітучого, комфортного, зі своєї історією міста перетворюється на безлиций мегаполіс. Жах і сором…» — додав глава Мінкульту.

  • Протести проти забудови садиби офіцера Російської імперії Олександра Барбана, в якій свого часу зупинявся письменник і лауреат Нобелівської премії Джон Стейнбек, почалися ще 14 серпня. 18 серпня активісти повідомили про напад тітушок, які прибули на допомогу будівельникам.
  • Напередодні Міністерство культури та інформаційної політики виступило проти будівництва і закликало мера Києва Віталія Кличка зупинити забудовника, нагадавши, що видало припис, яким вимагало зупинити будь-які будівельні роботи на обʼєкті.
  • Поліція затримала двох активістів, які протестували проти знесення будівлі. За даними очевидців, також правоохоронці застосовували силу до протестувальників.