МВФ призупинив допомогу Афганістану через незрозумілий статус талібів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міжнародний валютний фонд призупинив фінансову допомогу Афганістану через незрозумілий статус бойовиків «Талібану», які 15 серпня захопили владу.

Про це йдеться у заяві директора департаменту комунікацій фонду Джеррі Райса в Twitter.

«Як і завжди, МВФ керується думкою міжнародного співтовариства. Наразі у суспільстві відсутня ясність щодо визнання уряду в Афганістані, внаслідок чого країна не може мати доступу до спеціальних прав позичання або інших ресурсів МВФ», — заявив Райс.

18 серпня газета The New York Times писала з посиланням на власні джерела, що МВФ заблокує виділення $400 мільйонів Афганістану після тиску з боку адміністрації президента США Джо Байдена. Вона вимагала, щоб резерви фонду не дійшли до талібів (МВФ фінансується за рахунок внесків його 190 країн-членів, і Сполучені Штати є найбільшим акціонером).

Крім цього, США заморозили резерви Центрального банку Афганістану на рахунках у Штатах, позбавивши «Талібан» можливості розпоряджатися мільярдами доларів та золотом. Валові резерви Центрального банку Афганістану наприкінці квітня становили 9,4 мільярда доларів.

  • 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу в Афганістані. Бойовики контролюють понад 90% території країни. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країни. «Талібан» очікує повної передачі влади та готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.
  • 17 серпня таліби дали першу публічну пресконференцію. За словами одного з представників радикальної організації «Талібан», лідери талібів покажуть себе світу, на відміну від останніх 20 років, коли вони залишалися інкогніто. Однак вони вже вбили щонайменше двох жінок.