У Києві викрили схему продажу немовлят за кордон під виглядом сурогатного материнства. Одна дитина коштувала $70 тисяч

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Києві викрили організовану злочинну групу, яка протягом двох років продавала дітей за кордон. За продаж однієї дитини зловмисники отримували приблизно $70 тисяч.

Про це повідомили в управлінні комунікації Національної поліції України.

Як з’ясувалося, до складу групи входили п’ять осіб: троє українців (організатор, співорганізатор і лікар-уролог) і два громадянина однієї з країн Східної Азії.

Зловмисники створили в Києві товариство з обмеженою відповідальністю (спеціалізовану клініку), яке надавало посередницькі послуги в межах програми сурогатного материнства.

Після отримання замовлення від іноземців зловмисники підшукували жінок, які погоджувалися зареєструвати фіктивний шлюб з іноземцем за $300—1 000. У подальшому уролог підробляв меддовідки щодо неможливості завагітніти.

Зловмисники підшукували дівчат, які погоджувалися стати сурогатними матерями, за це їм платили від $6 тисяч до $8 тисяч. Після народження дитини фіктивна дружина мала відмовитися від немовляти та надати дозвіл на його вивезення за кордон.

За даними правоохоронців, вже встановлені 16 фактів продажу дітей за кордон. Під час обшуків у фігурантів справи вилучили комп’ютерну техніку, мобільні термінали, підроблені паспорти та медичні довідки, а також чорнові записи із замовленнями ще 160 іноземців.

Голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що трьох новонароджених вдалося перехопити під час спроби продати за кордон. Нині ними опікуються соцслужби.

Наразі поліція перевіряє всі виявлені факти. П’ятьом фігурантам справи повідомили про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми) та ч. 2. ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. За вчинення цих злочинів їм загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Раніше у Харківській області також викрили групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами. Ділки налагодили схему «постачання» іноземцям немовлят начебто в межах програми сурогатного материнства. Дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовникові в $60 тисяч.
  • 26 серпня 2020 року уряд схвалив рішення про приєднання України до Гаазької конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного всиновлення. Це дозволить забезпечити гарантії при всиновленні та захистить права дітей після нього. Ратифікація Конвенції дозволить усунути низку фінансових схем, які існують сьогодні. Особливо це торкнеться так званих платних посередників (перекладачів, довірених осіб), діяльність яких заборонена законом. Також Конвенція передбачає діяльність акредитованих організацій з нагляду і можливість відстежувати долю дитини після її усиновлення.