Україна відмовилася від вивозу ядерних відходів до Росії. Їх зберігатимуть у Чорнобильській зоні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів затвердив Державну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом на період до 2025 року. Згідно з програмою, відходи з трьох українських атомних електростанцій більше не будуть вивозити до Росії та зберігатимуть у могильнику в Чорнобильській зоні.

Про це повідомила пресслужба премʼєр-міністра Дениса Шмигаля.

За словами премʼєра, «Енергоатому» вивіз відходів з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС обходився у майже $200 мільйонів на рік. В Україні відходи зберігала тільки Запорізька АЕС — у пристанційному сховищі.

«Тепер ці кошти можна буде направляти на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, що Україна більше не буде залежати від країни-агресора в питаннях атомної безпеки», — зазначив голова уряду.

Відтепер відпрацьоване ядерне паливо будуть вивозити на довгострокове зберігання в централізоване сховище (ЦСВЯП) в Чорнобильській зоні.

Обсяг фінансування програми Кабміну — 8,9 мільярда гривень, з них 7,5 мільярда — це кошти «Енергоатому», а решта 1,38 мільярда — кредит. До 2025 року «Енергоатом» планує розробити стратегію щодо відпрацьованого палива на наступні 10 років — до 2035-го.